The facility was envisaged to be centred around a multi-purpose facility with inter-connected outdoor spaces catering for a wide range of activities.

The community centre is designed to maximize its multi-functionality. As much as possible, every room is designed to be adaptable in its size and use, with inter-linked spatial relationships. The building features a large well-equipped multi-purpose auditorium capable of seating 600 and can be used for seminars, performances, dinner functions and exhibitions. Two adjoining ground level seminar rooms can open into the auditorium to increase its seating capacity to 800.

Adjoining the auditorium is a crèche and conference room. A bookshop café, commercial kitchen and eatery complete the ground floor facility. On the first floor are 4 multi-purpose seminar rooms and activity areas as well as the office.

The building was designed to be environmentally friendly.  Intelligent variable air-conditioning systems are utilized in the seminar rooms to minimize energy usage with open well–ventilated first floor activity areas. Natural lighting is also exploited to minimize the need for artificial lighting. Rainwater is harvested from its roofs into 240kL of water tanks for the toilets and irrigation. Grassed swales and a bio-retention basin are incorporated into the overall water-sensitive design.

An iconic feature is the translucent pavilion which provides a grand central entry and serves as a stage to the grassed amphitheatre mound. The pavilion connects the outdoor and indoor areas by providing an axis between the amphitheatre and the main auditorium. Fan shaped walkways splay out from the building with family BBQ areas located at its tips. In the immediate vicinity of the pavilion is the children’s play areas located strategically beside the book café.

Further beyond are formal gardens suitable for weddings and intimate functions. Nearby are located large recreational open areas and dual outdoor multi-sports courts.